Werking van de axenroos

De axenroos is een kader waarbinnen leerkrachten en leerlingen sociale vaardigheden kunnen beleven, ernaar handelen en ernaar leven. We vinden het belangrijk om het sociaal-emotionele aspect te erkennen als volwaardige pijler bij de opvoeding van onze kinderen.

Tien diertjes helpen kinderen hun gedrag en gevoelens te herkennen en gepast te reageren. Je kan elk dier op een fijne manier zijn, maar ook op een verkeerde manier. De leeuw geeft dan bevelen op een norse, brutale manier, om baas te spelen. De havik geeft dan kritiek om te vernederen en gemeen te zijn. De schildpad is bang om nog iets te zeggen en kruipt helemaal in zijn schulp.

Via 10 diertjes kan je kinderen wijzen op hun positief gedrag (“Goed dat je even bever bent” of “Je bent een flinke leeuw geweest”) maar ook op hun negatief gedrag (“Je was een harde havik voor Jan” of “Je bent een te volgzame kameel, probeer wat meer leeuw te zijn”). Kinderen leren nadenken over hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze leren open staan voor elkaar, elkaar begrijpen (“Vandaag is Lies jarig, ze mag pauw zijn” of “De opa van Mark is gestorven, daarom is hij vandaag wat schildpad’)

Willen jullie nog meer achtergrond, klik dan hier.